سالم باش

مجله اینترنتی سلامت سلامت

زمان مطالعه : 5 دقیقه 1402/07/01 09:45:59 بازدید : 12 بار

5

0

چرا سیگار نکشیم؟

سیگار عامل اصلی در بروز بسیاری از سرطان‌هاست سیگار نه‌تنها برای خود فرد بلکه برای اطرافیان و حتی کودکان، می‌تواند کشنده و اعتیادآور باشد

مقدمه

پیش از آنکه مردم دنیا با سیگار آشنا شوند، این بومیان آمریکا بودند که تنباکو را کشف کردند و با لوله‌هایی دود آن را به درون بدن فرستادند. وقتی که کریستف کلمپ به آمریکا رسید، اولین خارجی بود که تنباکو را می‌دید و پس از تست کردن آن، تصمیم گرفت، تنباکو را با خود به خانه ببرد.

سیگار چگونه سیگار شد؟

وقتی تنباکو به اروپا رسید، در ابتدا بیرون آمدن دود از دهان و بینی برای مردم عجیب و ناخوشایند بود. اما به‌مرور، سیگار تبدیل به عنصری دلخواه شد و بسیاری از مردم دوست داشتند آن‌را امتحان کنند. از قرن پانزده تا اوایل قرن نوزدهم، سیگار کم‌کم به همه جای اروپا رسید و کشت تجاری تنباکو نیز آغاز شد. نخست برند سیگار که به‌صورت تجاری در بازار پیدا می‌شد، کمل بود. سیگاری که هنوز هم برخی آن را انتخاب می‌کنند.

سیگار و سرطان

اواخر دهه 1930، نخستین پژوهش‌ها پیرامون ارتباط سیگار و سرطان آغاز شد. در آن زمان شرکت‌های سیگارسازی که به رشد و سود انبوه رسیده بودند، تبلیغات گسترده‌ای را آغاز کردند تا سرطان‌زا بودن سیگار را پوشش دهند. مثلا استفاده از زنان زیبا که سیگار در دست داشتند، موجب شد تا سیگار به‌شکل دیگری در جامعه مورد توجه قرار بگیرد. اما بودجه‌های تبلیغاتی گسترده نتوانست این حقیقت که سیگار و سرطان ریه، به‌هم مرتبطند را بپوشاند. در نتیجه در همان سال‌ها مردم بسیاری متوجه شدند که سیگار کشیدن می‌تواند عواقب وحشتناکی برای‌شان داشته باشد.

نیکوتن چیست؟

عامل اصلی که سیگار را در بین دوست‌دارنش محبوب کرده است، نیکوتین است. نیکوتین درواقع یک زهر است که می‌تواند روی سیستم عصبی شما تاثیر بگذارد و پاسخ‌های سیستم عصبی را مختل کند. بیشترین نیکوتین در تنباکو پیدا می‌شود اما برخی خوراکی‌ها مانند گوجه‌فرنگی، بادمجان و سیب‌زمینی نیز نیکوتین دارند.
نیکوتین تنباکو در حدود 7 ثانیه پش از کشیدن به مغز می‌رسد و هورمون شادی یا دوپامین را ترشح می‌کند. این هورمون برای حدود دو ساعت در بدن فرد باقی می‌ماند اما چون روش ترشح آن به شکل مصنوعی بوده، بدن فرد نیاز به تجدید دوپامین دارد و در نتیجه باید سیگار دیگری روشن شود.
نیکوتین در حجم بالا (مثلا یک گرم) می‌تواند کشنده باشد یا اثرات منفی بسیاری را بر بدن فرد تحمیل کند. جالب است بدانید که در برخی از حشره‌کش‌ها از نیکوتین استفاده می‌شود و این خود نشاندهنده میزان سمی بودن این ماده است.

سیگار و بیماری‌ها

آمارها می‌گویند، سیگار بسیار بیشتر از تصادفات رانندگی، ایدز و سل، کشته می‌دهد. سیگار مسئول مستقیم در ایجاد حدود 25 درصد از سرطان‌های شناخته شده در دنیاست.
از سرطان ریه، روده، کبد، معده و تخمدان گرفته تا سرطان سینه، خون، مری و... همگی می‌توانند توسط سیگار ایجاد شده یا تشدید شوند.
از سوی دیگر سیگارهای بدون دود و الکترونیکی نیز مضرات دیگری دارند. مصرف‌کننده‌های آنها ممکن است به سرطان‌های دهان، مری و حنجره مبتلا شوند.
زنانی که سیگار می‌کشند در معرض بیماری‌های گوناگون و ریسک ابتلا به انواع سرطان‌ها هستند. همچنین اگر آنها باردار باشند، احتمال بروز بیماری‌های مهلک برای جنین نیز وجود خواهد داشت.

مضرات سیگار برای اطرافیان

ممکن است شما سیگاری نباشید اما دوستان و اعضای خانواده‌تان سیگار بکشند. در اینجا باز هم در معرض آسیب‌های گوناگون هستید و ممکن است و به بیماری‌های بسیاری مبتلا شوید.
سالانه بیش از 1 میلیون نفر به دلیل قرار گرفتن در معرض دود سیگار می‌میرند. افراد غیرسیگاری که در معرض دود هستند ممکن است به سرطان‌های خطرناک از جمله سرطان ریه و حتی دیابت مبتلا شوند.
کودکانی که در معرض دود سیگار هستند نیز شرایط خطرناکی را پشت‌سر می‌گذارند. این کودکان دچار اختلال در عملکرد ریه می‌شوند. همچنین آسم و حتی بروز سل، در آنها متداول است. از سوی دیگر این کودکان نیز ممکن است به نیکوتین و دود سیگار معتاد شوند و آسیب‌های جدی ببینند.

چگونه سیگار را ترک کنیم؟

حتی اگر از کودکی در معرض دود سیگار بوده‌اید و اطرافیان سیگاری زیادی دارید، باز هم می‌توانید سیگار را کنار بگذارید. برای شروع روزی را تعیین کنید.
سیگارها و زیرسیگاری‌هایتان را دور بریزید. تلاش کنید از افراد سیگاری دور بمانید.
برای خودتان سرگردمی‌ها و ورزش منظم را برنامه‌ریزی کنید. آب فراوان بنوشید و با خوردن غذاهای سالم به بدن‌تان کمک کنید با میل به سیگار مقابله کند.
خوردن سبزیجات، ویتامین‌ها و خوراکی‌های مقوی، مغزتان را از اعتیاد به نیکوتین رها کرده و کاری می‌کند بتوانید به روزهای قبل از سیگار کشیدن بازگردید.

ویزیت پزشک ریه

اگر سیگاری هستید یا در معرض مداوم دود سیگار قرار دارید، و دچار درد در زیر قفسه سینه شده‌اید، سرفه می‌کنید و یا موقع خوابیدن احساس خفگی دارید، باید هرچه سریع‌تر توسط یک پزشک ریه خبره معاینه شوید. در سایت سالم باش با مجموعه‌ای کامل از پزشکان کارآمد و کاردان کنار شماییم تا بتوانید درمان خود را آغاز کنید و دچار مشکلات حادتر نشوید.

منبع : سالم باش
به این مقاله امتیاز دهید
میخواهم بدانم که ...از مطلب شما بسیار لذت بردم اما ...مفید بود ولی ...ای کاش ...
در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است

برای اینکار ابتدا باید وارد حساب کاربری خود شوید