سالم باش

مجله اینترنتی سلامت سلامت

1402/06/26 11:33:45

0

واکسن آنفولانزا بزنیم یا نزنیم؟

واکسن آنفولانزا از پرطرفدارترین داروهاست اما برای تزریق این واکسن باید نکاتی را بدانید و تنها با تایید پزشک، این دارو را دریافت کنید.

مقدمه

واکسن یک مکانیزم دفاعی است که می‌تواند از بدن شما در برابر بیماری‌های مهلک مراقبت کند. یکی از معروف‌ترین و پرطرفدارترین واکسن‌ها، واکسن آنفولانزا یا سرماخوردگی است. این واکسن می‌تواند ایمنی نسبی در برابر بیماری برای‌تان ایجاد کند و کمک کند در طول فصل سرما، کمتر دچار مشکل شوید. اما واکسن آنفولانزا نیز بایدها و نبایدهایی دارد و نباید در هر شرایطی به‌سراغ آن بروید.

واکسن آنفولانزا چیست؟

آنفولانزا از بیماری‌های ویروسی-تنفسی متداولی است که سالانه هزاران نفر را به بیمارستان می‌فرستد. متاسفانه در مواردی این ویروس می‌تواند کشنده باشد یا صدمات جبران‌ناپذیری را به بدن وارد کند.
واکسن‌ها با پروتئین‌ها و عناصر خاصی تولید می‌شوند. واکسن کاری می‌کند که بدن شما بتواند پادتن مبارزه با بیماری را بسازد و در مواجه با ویروس‌ها، بیمار نشود. درواقع واکسن‌ها شما را بیمار نمی‌کنند اما ممکن است پس از زدن واکسن، چند روزی علائم خفیف شبیه به آنفولانزا را داشته باشید یا در مواردی تب کنید.
معمولا اکثر افراد می‌توانند واکسن آنفولانزا بزنند. اما اگر بیماری زمینه‌ای دارید یا داروی خاصی مصرف می‌کنید؛ حتما قبل از زدن واکسن با پزشک خود مشورت کنید.
یک نکته مهم دیگر اینکه، واکسن آنفولانزا معمولا با پروتئینی شبیه به پروتئین تخم‌مرغ ساخته می‌شود. در نتیجه اگر به تخم‌مرغ آلرژی شدید دارید، پزشک خود را در جریان بگذارید تا درمان مناسب‌تان را دریافت کنید.

واکسن آنفولانزا را چند باز بزنیم؟

آنفولانزا ویروس هوشمندی است. این ویروس می‌تواند هر سال تغییر شکل بدهد و صدمات دیگری به بدن بزند. پس برای جلوگیری از این امر، برای تولید واکسن، هر سال اقدامات جدیدی صورت می‌گیرد تا مطابق با آخرین نمونه ویروس شناخته شده، واکسن تولید شود.
به همین دلیل لازم است از مراکز معتبر، جدیدترین نسخه واکسن را بگیرید. از سوی دیگر واکسن شما باید با تجویز پزشک باشد تا مطمئن باشید که بدن‌تان به واکسن نیاز دارد و باید آن‌را به‌موقع دریافت کنید.

ضمنا واکسن آنفولانزا را باید با تجویز پزشک هر سال تمدید کنید. این واکسن را معمولا در اواخر تابستان یا اوایل پاییز تزریق می‌کنند تا بدن در برابر ویروس‌ها به ایمنی خوبی برسد.

چه کسانی واکسن بزنند

قبل از هر چیز به‌خاطر داشته باشید که تنها پزشک، می‌تواند تشخیص دهد که شما می‌توانید واکسن آنفولانزا بزنید یا نه.  با این حال معمولا پزشکان واکسن را برای گروه‌های زیر کم‌خطر یا بدون مشکل می‌دانند.

خانم‌های باردار

واکسن آنفولانزا در دوران بارداری بدون مشکل است و می‌توان از آن استفاده کرد. ضمن آنکه مبتلا شدن به آنفولانزا و خصوصا تب در دوران بارداری خطرناک است و می‌تواند آسیب‌هایی مهم را متوجه جنین کند.

کودکان

از مهم‌ترین گروه‌های درگیر با آنفولانزا می‌توان به کودکان اشاره کرد. کودکان در برابر آنفولانزا آسیب‌پذیرند و ممکن است علائم بیماری در آنها طولانی هم بشود. از سوی دیگر مهدکودک و مدرسه‌ها، از محیط‌های مهم برای انتشار ویروس آنفولانزا هستند و در نتیجه اگر کودک شما واکسینه باشد می‌توانید با خیال راحت او را به مدرسه بفرستید.

افراد مبتلا به سرطان

سرطان سیستم ایمنی بدن را دست‌خوش تغییرات بسیاری می‌کند. از سوی دیگر، داروهای شیمی‌درمانی و دیگر راه‌های درمان نیز، به ضعف بدن می‌انجامد. در این شرایط برخی پزشکان برای برخی از بیماران واکسن آنفولانزا را تجویز می‌کنند. با این حال تصمیم تزریق این واکسن فقط با پزشک شماست.

افراد مبتلا به آسم

آسم یک بیماری تنفسی است که می‌تواند بدن‌تان را در جنبه‌های گوناگونی تحت تاثیر قرار دهد. از سوی دیگر آنفولانزا می‌تواند بدن افراد مبتلا به آسم را آسیب‌پذیرتر هم بکند. پس اگر آسم دارید با صلاحدید پزشک خود، برای تزریق واکسن آنفولانزا اقدام کنید.

سالمندان

یکی دیگر از گروه‌های مهمی که ممکن است درگیر آنفولانزا شوند، سالمندان هستند. افرادی که بدن ضعیف‌تری دارند و ویروس می‌تواند بدن‎شان را متوجه مشکلات زیادی کند. سالمندان می‌توانند با توصیه و مراقبت پزشک خود واکسن آنفولانزا را دریافت کنند.

واکسن اسپری بینی آنفولانزا

علاوه بر حالت تزریقی، یک نوع واکسن آنفولانزا دیگر نیز وجود دارد که می‌توان آن‌را به‌صورت استنشاقی دریافت کرد. در حال حاضر پزشکان این واکسن را برای افراد 2 تا 49 سال تایید کرده‌اند. این واکسن برای کسانی که به تخم‌مرغ آلرژی دارند نیز مناسب است. در اینجا ذکر این نکته ضروری است که برای این واکسن هم باید تایید پزشک خود را بگیرید و بدون صلاحدید او برای دریافت واکسن اقدام نکنید.

واکسن آنفولانزا در زمان بیماری

برخی از افراد، وقتی که بیمار می‌شوند یاد واکسن می‌افتند و می‌خواهند این دارو را دریافت کنند. در این شرایط پزشک تب شما را اندازه می‌گیرد و وضعیت بدن‌تان را بررسی می‌کند. اگر بیماری شما آلرژی باشد یا تب نداشته باشید، ممکن است پزشک اجازه دهد واکسن آنفولانزا را دریافت کنید. در غیر این صورت نباید سراغ واکسن در زمان بیماری بروید.

مشاوره واکسن آنفولانزا

اگر می‌خواهید واکسن آنفولانزا بزنید اما نمی‌دانید این واکسن برای شما مناسب است یا نه، کافی است در اپ سالم باش یا وب‌سایت سالم باش، با یکی از بهترین پزشکان صحبت کنید. پزشک با بررسی سوابق بیماری، آلرژی‌ها و شرایط بدنی شما، تنشخیص می‌‎دهد که می‌توانید واکسن بزنید یا نه. در سالم باش، به سرعت و سهولت، در مسیر سلامتی گام بردارید.

منبع : سالم باش
به این مقاله امتیاز دهید
میخواهم بدانم که ...از مطلب شما بسیار لذت بردم اما ...مفید بود ولی ...ای کاش ...
در حال حاضر دیدگاهی برای این مقاله ثبت نشده است

برای اینکار ابتدا باید وارد حساب کاربری خود شوید